Mer om boka Kom Ahlzheimer
Forfatteren, Trine Hauger, er tidligere lærer, skoleleder, veileder, rådgiver og konsulent innen opplæringsfeltet. Samme høst som hun gikk av med AFP, startet utredningen av den udefinerte sykdommen som hadde plaget hennes mann gjennom en lengre periode. Det endte etter noen måneders utredning med diagnosen Alzheimers sykdom.
![](https://988b848547.clvaw-cdnwnd.com/c038dfe0c12dabd72fa5a4baf1530943/200000349-53d6453d66/IMG_0700.jpeg?ph=988b848547)
Bildet over: Trine Hauger, forfatter.
Sjokket var stort da diagnosen ble kjent. Og ganske raskt startet hun å søke kunnskap om sykdommen for å finne ut hvordan de kunne leve et godt liv med denne diagnosen. Per Gunnar er fortsatt en ung dement og har mye ulevd liv foran seg. Sammen har de fortsatt mange drømmer.
På veien inn i det nye livet sammen med denne uhelbredelige sykdommen, har de kjempet en kamp mot følelser, sykdom og vedtatte sannheter. Denne boka handler om jakten på kunnskap om tiltak som kan gjøre en forskjell, erfaringer de har gjort gjennom de to første årene med diagnosen, valg de har tatt og utfordringer de har møtt.
Sammen har de utviklet en modell for sitt livs redningsaksjon. Denne modellen er en visualisering av livsstilstiltak som kosthold, trening og søvn, samt tiltak som fremmer glede og mestring. De støtter seg på ReCODE, et program for å bremse, stoppe og reversere Alzheiemers sykdom. Dette programmet er utviklet av den amerikanske legen, forskeren og professor i nevrologi, Dale E. Bredesen.
Drivkraften bak utgivelsen av denne boka er et ønske om å skape gjenkjenning, refleksjon og håp hos mennesker som lever med denne sykdommen, en sykdom som foreløpig ikke kan helbredes. Trine skriver ut fra sine erfaringer: Det som var mest overraskende var likevel å oppleve hvor alene vi sto i møte med denne brutale sykdommen. Ingen burde oppleve å stå alene i en slik situasjon. Og nettopp derfor inviterer boka også til samarbeid mellom helsevesen, brukere og pårørende.
Det ligger en innbydelse til refleksjon gjennom hele boka, i form av utsagn, spørsmål, bilder og problemstillinger til ettertanke. Disse tekstelementene egner seg både til egenrefleksjon og til samtaler.
To år etter at diagnosen ble kjent, uttrykker de: Vi opplever vi at det vi gjør nytter. Vi registrerer positiv utvikling. Alzheimer har fått motstand og tiltakene vi har iverksatt ser ut til å virke. Per Gunnar utstråler mer tilstedeværelse og kjenner mer velvære. Han husker bedre og orienterer seg bedre enn for to år siden.
Vi tenker det er håp.